Help mee Harlingen Fairtrade-gemeente te worden

Eerlijke producten, bijvoorbeeld bij de Wereldwinkel op de Lanen.
Eerlijke producten, bijvoorbeeld bij de Wereldwinkel op de Lanen.
Foto: Roelof

Deze week is Fairtrade-week. Tijdens deze landelijke campagneweek brengen veel supermarkten, Wereldwinkels, bedrijven, gemeentes, organisaties en individuen het belang van eerlijke handel onder de aandacht. Harlingen hoopt in 2018 officieel tot Fairtrade-gemeente uitgeroepen te worden.

 

Waarom kiezen voor fairtrade?

Door fairtrade producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden. Via fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

Harlingen Fairtrade-gemeente

Ook de gemeente Harlingen heeft de ambitie uitgesproken om voor 2018 Fairtrade gemeente te worden. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Er zijn verschillende criteria waaraan de gemeente moet voldoen om Fairtrade gemeente te worden:

Een werkgroep stimuleert fairtrade

In Harlingen bestaat de lokale werkgroep Fairtrade Harlingen met vertegenwoordigers uit de bevolking, de Wereldwinkel en de gemeente. Wat doet de gemeente en bedrijven in Harlingen al aan Fairtrade:

– De lokale overheid kiest fairtrade.

– De gemeente Harlingen is zelf al overgestapt op fairtrade producten.

– Winkels en horeca verkopen fairtrade producten.

– De werkgroep Fairtrade Harlingen is op dit moment aan het inventariseren welke winkels en horeca fairtrade producten verkopen.

– Bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade.

– De werkgroep Fairtrade Harlingen is op dit moment aan het inventariseren welke bedrijven en organisaties fairtrade gebruiken.

– Lokale (media)aandacht voor fairtrade.

– Na de inventarisatie (punt 3 en 4) komt de werkgroep met een communicatieplan om Fairtrade onder de aandacht te krijgen en te houden.

-Stimuleer maatschappelijk verantwoord ondernemen.

– De lokale werkgroep komt met ideeën en initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid.

De werkgroep houdt de voortgang bij op de website voor Fairtade-gemeenten: www.Fairtradegemeenten.nl. Daar kunt u ook meer informatie krijgen over het worden van een Fairtrade-gemeente.

Gemeente Harlingen vraagt om hulp inwoners

Uitgeroepen worden tot Fairtrade-gemeente gebeurt niet zomaar. De gemeente dient dit samen met haar inwoners en ondernemers op te pakken. Wij vragen u dan ook om hulp:

– Gebruikt of verkoopt u als bedrijf of organisatie duidelijk zichtbaar Fairtrade-producten? Geef dit door aan de werkgroep Fairtrade Harlingen. De werkgroep komt dan graag bij u langs om te inventariseren wat u allemaal doet.

– Voelt u zich betrokken bij het thema fairtrade en duurzaamheid? De werkgroep kan uw hulp goed gebruiken! We zijn met name op zoek naar iemand die wil ondersteunen op het gebied van communicatie en promotie.

Ideeën

Heeft u initiatieven of eigen ideeën op het gebied van fairtrade? De werkgroep hoort dit graag. U kunt in contact komen met de werkgroep Fairtrade Harlingen via de gemeente. U kunt bellen naar 14 0517 of mailen naar [email protected].