Verdient iemand in uw omgeving een lintje

Er zijn verschillende Koninklijke onderscheidingen. Dit zijn de bekendste: De Militaire Willems-Orde: dit is de hoogste onderscheiding voor dapperheid. Sinds 1940 kunnen militairen en burgers lid zijn van de Militaire Willems-Orde. Kent u iemand die een lintje heeft verdiend? Meldt hem of haar dan voor 1 juli aan.

De Orde van Oranje-Nassau: deze onderscheiding is voor personen die iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving. De Orde van de Nederlandse Leeuw: deze onderscheiding is voor personen die iets buitengewoon bijzonders hebben gedaan voor de samenleving.

Wie komt in aanmerking voor een lintje?

Personen die zich meer dan 15 jaar belangeloos inzetten voor de samenleving  en meer hebben gedaan dan normaal gesproken van iemand verwacht mag worden.

Wilt u iemand voor een Koninklijke onderscheiding voordragen?

Kent u iemand in uw omgeving die een Koninklijke onderscheiding verdient? Dan kunt u die persoon voordragen in de gemeente waar hij of zij woont.

Hoe werkt het?

De meeste Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt tijdens de ‘lintjesregen’ in april. Wilt u iemand voordragen voor de lintjesregen van 2018? Dan moet u dit uiterlijk vóór 1 juli van dit jaar doen.

Gaat het om een tussentijdse bijzondere onderscheiding, bijvoorbeeld een afscheid of jubileum ? Dan moet u het voorstel uiterlijk 6 maanden vóór de gewenste uitreikingsdatum indienen.

Hoe meldt u iemand aan voor een lintje?

Voor informatie over de haalbaarheid van een voorstel kunt u contact opnemen met medewerkers van Kabinetszaken van de gemeente.

 

Wat moet/kunt u doen?

– Verzamel alle noodzakelijke gegevens.

– Download het voorstelformulier via de website www.lintjes.nl.

– Vul het voorstelformulier in en stuur het (digitaal) naar de burgemeester.

– Iemand aangemeld voor een lintje en dan?

 

De burgemeester, de commissaris van de Koningin en het Kapittel voor de Civiele Orden in Den Haag beoordelen en  geven advies over uw voorstel aan de minister. De burgemeester informeert u over de voortgang van het proces.

Meer informatie over Koninklijke onderscheidingen en de aanvraagprocedure is te vinden op www.lintjes.nl en www.harlingen.nl.