Harlingen krijgt levensgrote postvisfontein

Maquette van de Potvisfontein...
Maquette van de Potvisfontein...
Foto: Foto Dorus Breidenbach - Fotografiedorus.nl

 

In het kader van het 11Fountains-project van ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018′ krijgt Harlingen een levensgrote spuwende potvisfontein.

Als laatste van de 11 steden was Harlingen donderdagavond aan beurt voor de presentatie van het ontwerp van de fontein. Bij binnenkomst in de zaal van de Lichtboei werden de belangstellenden toegezongen door het zeemanskoor De Skûmkoppen. Na een openingswoord en voorstelronde van wethouder Hein Kuiken gaf Anna Tilroe -artistiek leider van het 11Fountains-project- een introductie over het project en de kunstenaars. Hierna hadden burgemeester Roel Sluiter en wethouder Hein Kuiken de eer om de maquette van de Potvisfontein te onthullen. De reacties van de aanwezige raadsleden en inwoners van Harlingen waren vooral heel lovend.

Willemshaven

De potvis komt in het water van de Willemshaven ongeveer ter hoogte van de driehoek op de Zuiderpier te liggen en zal op onregelmatige momenten een flinke straal zeewater de lucht in spuiten. Het is de bedoeling dat de 18 meter lange potvis vast komt te liggen, zodat deze met het verloop van het getij bijna onder water of droog komt te liggen. De potvis zal levensecht lijken en zwemmen richting de havenmond.

Idee

Kunstenaars Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla (USA & Cuba) vertelden donderdagavond in de zaal van de Lichtboei via Skype vanuit Puerto Rico over het idee achter hun schetsontwerp. Zij hebben voor de potvis gekozen vanwege de historische binding met de stad, vanuit Harlingen vertrokken vroeger walvisvaarders, en het zien van potvis ‘Sil’ tijdens hun bezoek aan Harlingen vorig jaar.

Walvissong

Naast de presentatie van het ontwerp van de potvis vertelde Anna Tilroe over het idee om een ‘Walvissong’ te componeren. De potvis zal dan zo nu en dan worden toegezongen door Harlinger koren en dit zou dan via een speciale app te beluisteren zijn.

Ondernemers

Vanuit de fonteincommissie vertelde Wiegerina van der Meer over de keuze van de locatie en lichtte Lucia Mol-van der Meer de kansen voor ondernemers toe en werd het idee van Karen Brugman om bankjes in de vorm van een walvisstaart te plaatsen als wandelroute van de fontein naar het stadhart gepresenteerd. Op de route kun je hier en daar zuilen plaatsen met informatie over het project, de historie van de walvisvaart en ook hier kun je de walvissong laten horen. Kortom: de komst van de potvisfontein biedt veel kansen en kan een mooie uitdagende trekker voor Harlingen zijn!

Centjes

De fontein is een gift van Culturele Hoofdstad 2018, de kosten van onderhoud en de financiëring van de overige ideeën zullen voorgesteld worden aan de raad. Na de zomer zal blijken of alles haalbaar is voor de gemeente Harlingen.

 

De maquette is vanaf vrijdag 21 april tot half mei te bekijken in het Stadhuis, hier staat ook een ideeënbus.

Foto Dorus Breidenbach – Fotografiedorus.nl