87 woningen, inclusief 59 sociale huurappartementen, op terrein Dukdalf in Harlingen

De tekeningen voor het Dukdalfterrein in Harlingen
De tekeningen voor het Dukdalfterrein in Harlingen
Foto: Gemeente Harlingen

HARLINGEN – Burgemeester en wethouders van Harlingen maken bekend dat met ingang van 6 april 2017 gedurende zes weken het ontwerp uitwerkingsplan Harlingen – Dukdalfterrein ter inzage ligt bij het Klantencontactcentrum in het gebouw “De Groenlandsvaarder” aan de Voorstraat 35 te Harlingen. Het plan is om in het plangebied 87 woningen te realiseren.

 

Het programma bestaat uit de bouw van 12 (grondgebonden) rijenwoningen en appartementengebouwen voor 75 woningen (waarvan 59 sociale huurappartementen). De woningen betreffen zowel koop- als huurwoningen. Aan de Zuiderhaven worden de grondgebonden rijenwoningen gebouwd. De bouwhoogten bedraagt maximaal 12 meter. Hiermee wordt de huidige lijn –  het smoel van de Zuiderhaven – doorgezet.

(Huur)appartementen

Langs de Spoorstraat, het Werfpad en de Schoolstraat komen appartementen. De bouwhoogten van de appartementen variëren tussen de 15 en 10 meter. De hoogte van het appartementenblok op de hoek van de Zuiderhaven en de Schoolstraat bedraagt 15 meter en gaat vervolgens over in 13 meter in zuidelijke en oostelijke richting. De bouwhoogte van het appartementenblok aan de Spoorstraat bedraagt 15 meter voor het westelijke deel op de hoek met het Werfpad en gaat over tot 12 meter in het centrale deel tot 10 meter voor het oostelijke deel dat grenst aan de percelen aan de Steenhouwersstraat. Tussen de Schoolstraat en het Werfpad wordt daarnaast een ontsluiting gerealiseerd om het binnenterrein bereikbaar te maken. Hier worden onder andere parkeerplaatsen en groen gerealiseerd.

Dit uitwerkingsplan biedt de planologische kaders voor de te bouwen woningen. De woningen hebben nog geen definitieve vormgeving. De woonbestemmingen die in dit uitwerkingsplan zijn opgenomen (de bestemmingen ‘Wonen -Woongebouw’ en ‘Wonen’) sluiten aan bij de bestemmingen uit het geldende bestemmingsplan.

Voorwaarden

Voor de appartementen betekent dit dat de maximale bouwhoogte varieert tussen de 15 en 10 meter. Voor de grondgebonden woningen betekent dit dat:

– de maximale goot- en bouwhoogte respectievelijk 9 en 12 meter mag zijn met enkele woningen die mogen worden gebouwd tot een maximale bouwhoogte van 12 meter;

– de woning in de naar de weg gekeerde bouwgrens zal worden gebouwd, dan wel ten hoogste 2,00 m daarachter;

– ten aanzien van de afmetingen vooraf (ten tijde van het vooroverleg over het uitwerkingsplan) advies wordt ingewonnen van de monumentencommissie.

Het plan kan verder bekeken worden op de site www.ruimtelijkeplannen.nl.

Informatieavond

Meer informatie over dit uitwerkingsplan zal worden gegeven op een inloopmiddag welke zal worden gehouden op dinsdag 11 april 2017 van 16.30 – 19.00 uur in het multifunctioneel centrum Het Vierkant, Johan van Oldenbarneveltstraat 2 te Harlingen. Op deze middag zijn ook de voorlopige ontwerpen van de te realiseren nieuwbouw langs de Spoorstraat te bekijken.

Opmerkingen/bezwaren

Een ieder kan binnen de bovengenoemde termijn (dus t/m 17 mei 2017) over het ontwerpbestemmingsplan mondeling of schriftelijk zijn of haar zienswijze naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Harlingen, Postbus 10.000, 8860 HA Harlingen.

Indien voor het mondeling inbrengen hiervan wordt gekozen, kan men bellen naar de medewerkers ruimtelijke ordening van het team Ontwikkeling & Samenleving van onze gemeente via telefoonnummer 14 0517.