Politieonderzoek naar ramp klipper Amicitia afgerond

Houten masten worden strenger gecontroleerd om toekomstige ongevallen te voorkomen.
Houten masten worden strenger gecontroleerd om toekomstige ongevallen te voorkomen.
Foto: Roelof

HARLINGEN – Het politieonderzoek naar het ongeval op klipper Amicitia vorig jaar is afgerond. Bij dit ongeval kwamen drie Duitse toeristen om. Het Openbaar Ministerie beslist eind mei of tot vervolging wordt overgegaan. Inmiddels merken schippers die zich gereed maken voor het nieuwe seizoen – waarvoor zaterdag het startsein wordt gegeven – dat er strenger gecontroleerd.

Onlangs hoorde de politie de schipper en de bemanning nog eens. Op het schip overleden drie mensen toen vorig jaar de mast afbrak. Sinds die tijd buigen allerlei instanties zich over de oorzaak en de mogelijke consequenties van het ongeval. Geen van de instanties laat zich hierover uit. Uitkomsten van technisch onderzoek van de mast door TNO behoren tot het politiedossier. Hierover doet het openbaar ministerie geen mededelingen.

Voor de zomer

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt voor de zomer nog met het definitieve rapport. De OVV brengt de oorzaak van het ongeluk in beeld en kijkt naar de wijze van certificering van schepen van de bruine vloot.