Gebiedsteam onder hoede Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen ondersteunt startende ondernemers.
Gemeente Harlingen ondersteunt startende ondernemers.
Foto: Roelof Bottema

HARLINGEN – De Rijksoverheid heeft een paar jaar geleden drie decentralisaties in het sociale domein doorgevoerd met als argument dat de gemeenten dichter bij de burgers staan en hen goed kennen.

PvdA Harlingen: Gebiedsteam
De PvdA vindt dat het college deze nieuwe taken prima heeft opgepakt. Nu gaat het erom of en hoe wij als gemeente het Gebiedsteam een plek geven in onze gemeentelijke organisatie. De volgende vraag komt dan bij ons op: Zijn wij een betrokken overheid, die zelf een Gebiedsteam heeft of zijn wij een afstandelijke overheid, die het Gebiedsteam uitbesteed? Veel Harlingers hebben te maken met het Gebiedsteam en daarom wil de PvdA dit graag in gemeentelijke handen houden.

 

Het college stelt voor om het Gebiedsteam onder te brengen in onze eigen organisatie. Het Gebiedsteam functioneert goed onder de hoede van het college en dit voorstel heeft dan ook de steun van de PvdA. Het Gebiedsteam elders onderbrengen betekent namelijk minder invloed voor de gemeenteraad. De PvdA is van mening dat gezien het grote belang voor onze inwoners, maar ook omdat een groot deel van onze begroting hieraan besteed wordt, de gemeenteraad zonder omwegen hierop invloed moet hebben. Alleen maar wensen en bedenkingen mogen uiten is te mager bij dit belangrijke onderwerp. Elders onder brengen, bijvoorbeeld bij de Sociale Dienst, is voor ons geen optie. In Noordwest zouden we ook de enige gemeente zijn die dat zou doen. Zitten de Sociale Dienst en de andere deelnemende gemeenten hierop wel te wachten? Nee, ook zij kiezen er bewust voor om deze belangrijke taak zelf uit te voeren.

Korte lijnen

De Harlinger PvdA kiest bewust voor het Gebiedsteam in onze eigen organisatie, dit is een keuze voor korte lijnen en meer invloed van de gemeenteraad.

Ook duidelijkheid voor de medewerkers van het Gebiedsteam over hun positie is een belangrijk voordeel van dit voorstel. Nu worden veel medewerkers nog uitgeleend aan het Gebiedsteam door hun eigen organisatie. Zij komen nu in dienst van de gemeente Harlingen. De PvdA is blij dat de gemeenteraad hiermee heeft ingestemd.