71ste editie Harlingen-Terschelling zeilrace

HT-race, de oudste zeilrace van Nederland.
Foto: Hans van Aalst

HARLINGEN – De Harlingen-Terschelling zeilrace, de oudste zeilrace van Nederland, wordt dit jaar op 22 en 23 mei alweer voor de 71ste keer gehouden! verwacht wordt dat ongeveer 130 schepen met haar schippers en bemanning mee zullen doen. Een feestelijke inschrijfavond op zondag 21 mei, een zeilersbal op Terschelling en de prijsuitreiking in Harlingen maken het feest compleet.

“Het wordt weer een spectaculaire race. En niet alleen de race, ook om de race heen worden activiteiten georganiseerd. Hier moet je bij zijn,’’ aldus de organisatiecommissie. De race start op zondag 21 mei in Harlingen met de inschrijving. Ondertussen zorgt live muziek voor een gezellige sfeer in de havens en bij de inschrijflocatie. Maandagochtend 22 mei zal de zeilrace van start gaan en vertrekken de zeilers richting Terschelling. De watersporters worden traditiegetrouw aangemoedigd door volgschepen. Eenmaal aangekomen op Terschelling wordt een zeilersbal georganiseerd met een tussenstand en muziek. Dinsdag 23 mei wordt de laatste ronde terug naar Harlingen gezeild. De race wordt afgesloten met een leuke prijsuitreiking en een knalfeest!

Verschillende klassen

Al jaren wordt de Harlingen-Terschelling Zeilrace gezeild door verschillende klassen schepen. Van grote aken tot kleine wedstrijdjachten en klassieke rond- en platbodemjachten. De uiteenlopende klassen zorgen voor een gemengd publiek. Van jong tot oud, van mannen tot vrouwen, iedereen kan mee doen. De HT Race is een begrip in de Nederlandse zeilwereld en kenmerkt zich door het feit dat in deze race zowel de ervaren wedstrijdzeiler als de toerzeiler, die het leuk vindt om een keer een wedstrijd te zeilen of onder begeleiding de oversteek waagt naar Terschelling, meedoet.

Rijke geschiedenis

In 1946 toen de eerste zeilrace gevaren werd, waren de boten veel kleiner en was de oversteek naar een Waddeneiland minder gewoon dan vandaag de dag. Vanaf het eerste moment werd de HT Race voor de veiligheid van de vaak onervaren waddenzeilers begeleid door volgboten. Deze traditie is tot op de dag van vandaag doorgezet. Op deze wijze levert de Harlinger Watersportvereniging al 71 jaar een bijdrage aan de ontwikkeling van de watersport op het wad door het (wedstrijd)zeilen voor een grote groep zeilers toegankelijk te maken.