Samenwerking centraal in oefening oliebestrijding Waddenzee

Olie Alert
Olie Alert
Foto: Waddenvereniging

HARLINGEN – Wat zijn de gevolgen als twee zeeschepen met elkaar in aanvaring komen, waarbij grote hoeveelheden olie in zee terechtkomen. De gevolgen voor de dieren in de Waddenzee en op de Waddeneilanden kunnen catastrofaal zijn. Maar wat te doen als zo´n ramp zich voordoet? Onder de naam Olie Alert Waddenzee wordt er in september een grootschalige, meerdaagse oefening oliebestrijding gehouden. Centraal in de oefening staat de samenwerking tussen de vele partijen die met oliebestrijding te maken kunnen krijgen. De Waddenvereniging is als ecologisch adviseur betrokken bij de organisatie van deze oefening en treedt tijdens de oefening op als waarnemer.

 

De oefening is 4, 5 en 6 september op meerdere plaatsen op de Noordzee, Waddenzee en nabij en op Schiermonnikoog. Het is voor het eerst dat op deze schaal geoefend wordt in het waddengebied.

Stappenplan

De kans op een olie-incident in het waddengebied is misschien klein, maar kan gigantische gevolgen hebben. De Waddenzee is een heel dynamisch gebied, dat vraagt om een heel eigen aanpak in oliebestrijding. De Waddenvereniging heeft om die reden een aantal jaar geleden het initiatief genomen om een praktisch stappenplan te ontwikkelen dat alle partijen een goed handvat bied bij oliebestrijding. Het stappenplan helpt om keuzes te maken waarbij er zo min mogelijk blijvende schade optreedt aan het Werelderfgoed Waddenzee. In de praktijk kan dat betekenen dat niet ingrijpen soms beter is dan de olieverontreiniging opruimen met zwaar materieel. Voor dit zogenaamde Ecologische Spoorboekje is samengewerkt met Rijkswaterstaat en het Programma Naar een Rijke Waddenzee.

Crisispartners

Om de kwetsbare natuur van de Waddenzee zo goed mogelijk te beschermen tegen olie-incidenten is een goede samenwerking tussen beherende organisaties onontbeerlijk. De Waddenvereniging is blij dat Rijkswaterstaat het stappenplan nu met alle betrokken partijen gaat oefenen. Door samenwerking kan de oliebestrijding op de Waddenzee verder worden verbeterd. Zo kunnen natuur- en gebiedsbeheerders en crisispartners Rijkswaterstaat bij een olieramp ondersteunen in de bestrijding. Op deze wijze kan er met meer materiaal, op een gerichte manier sneller ingegrepen worden voor een optimale oliebestrijding in de Waddenzee.