Geef een (h)eerlijk cadeau van de Wereldwinkel

Al meer dan 15 jaar zit de Wereldwinkel aan de Lanen in Harlingen. Bijna dertig vrijwilligers zetten zich in om de toko draaiende te houden. Naast eerlijke thee, koffie en chocola zijn er cadeaus voor jong en oud te vinden.Onlangs onderging de winkel een metamorfose. De presentatie is nu nog fraaier en overzichtelijker. Klaar voor de komende tien jaar. Harlingen.nieuws.nl bezocht de Wereldwinkel, snoof de geuren op en sprak met voorzitter Ellen Backer Dirks-Steensma.

Op 14 februari (Valentijnsdag) was de officiële heropening van de winkel. Het interieur van de winkel is licht. Aan de wanden staan kasten waarin de producten van de Wereldwinkel worden gepresenteerd. Fraaie beelden en schalen, maar ook kleine cadeautjes voor iedere portemonnee. De restyling is bedoeld om een nieuw publiek te trekken met een jonger en hipper assortiment, maar met dezelfde kernwaarden namelijk producten waar de makers een eerlijke prijs voor krijgen.

Meer een giftshop met eerlijke cadeaus
Bij veel producten, zoals thee koffie en chocola gaat verreweg het grootste deel naar multinationals. Niet bij de Wereldwinkel… “Dit maakt onze producten wel wat duurder,” vertelt Ellen (schrijf alsjeblieft geen mevrouw) Backer Dirks-Steensma. “De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met een economische crisis. Dat merkte je ook in de winkel. Mensen geven minder uit. Vorig jaar was voor ons een jaar om knopen door te hakken. Zo blijven doorgaan, of een andere weg in te slaan. We hebben voor dit laatste gekozen. Zo waren we lid van de landelijke vereniging van Wereldwinkels, maar we merkten dat de service achteruit ging, terwijl je wel contributie betaalt. Bovendien moet je aan de uitstraling van de landelijke vereniging voldoen. Wij wilden een andere uitstraling. Meer een cadeauwinkel, maar dan wel met hetzelfde idee, namelijk een eerlijk aanbod, waarvan de makers en kleine boeren profiteren!”

Opzet geslaagd
Twee weken lang werkten de vrijwilligers, samen met hun partners, hard om de winkel smoel te geven. Frisser, lichter en moderner. Bedoeld ook om een jonger publiek te trekken en uiteraard om meer te verkopen. Is deze opzet geslaagd. Breed lachend. “Daar is het nog veel te vroeg voor. Tijdens Valentijnsdag op 14 februari willen we de winkel feestelijk heropenen en hopen we dat mensen hier hun Valentijnsdagcadeautjes gaan kopen. Maar of we weer meer gaan verkopen, kunnen we pas aan het eind van het jaar zeggen. Maar we zijn optimistisch.”

Veel mensen kennen de Wereldwinkel aan de Lanen. Op de site van de wereldwinkel is het zo verwoord: ‘Eigenlijk staan we nooit stil bij de herkomst van de producten die we kopen. In de supermarkt kopen we wat we nodig hebben en in de kledingwinkel kopen we wat in de mode is. Wij vinden het heel normaal dat we precies kunnen kopen wat we willen. De makers van de artikelen, producenten, wonen veelal in landen als India, China, Peru en Kenia. Landen waar de meeste mensen arm zijn en een hard leven hebben. De Wereldwinkels proberen hier iets aan te doen. Door er voor te zorgen dat ze wel weten waar de producten in de Wereldwinkel vandaan komen. Door eerlijk te handelen met de producenten.’

Het maakt wel uit!
Hoewel de 30 vrijwilligers hun best doen, zijn de problemen in veel Derdewereldlanden gigantisch. Een vraag die de voorzitter regelmatig krijgt, is of wat ze doen niet een druppel op de gloeiend plaat is. “Als je wereldwijd en naar de multinationals kijkt, dan is het misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar voor die kleine boer in Zuid-Amerika betekent het wel een enorme verbetering van de leef- en arbeidsomstandigheden. Het verschil tussen wel of geen onderwijs voor kinderen. Op individueel niveau maakt ons werk zeker het verschil.”

Spreekbeurttas
Naast de verkoop van producten, is voorlichting ook een taak van de Wereldwinkel. Zo kunnen leerlingen die een spreekbeurt moeten houden een Spreekbeurtas van de Wereldwinkel lenen. “Educatie is heel belangrijk. Als je iets wilt beginnen moet je bij de basis, namelijk de kinderen beginnen. Dat geldt in Afrika maar dat geldt ook hier.”
Bekijk ook de site van de Wereldwinkel: http://www.wereldwinkelharlingen.nl/