Rol voor Maritieme academie Harlingen in Europees project

Onderzoek naar vervoer over binnenwateren.
Onderzoek naar vervoer over binnenwateren.
Foto: Roelof Bottema

HARLINGEN – Fryslân doet het goed in Europa. Deze week stelde Gedeputeerde Staten het Jaarplan Fryslân en Europa 2017 vast, waarmee ze terug- en vooruitblikken. Een week eerder werd bekend dat drie nieuwe Interreg Northsea projecten goedgekeurd zijn, dit gaat om drie projecten op gebied van export, circulaire economie en scheepvaart. Een belangrijke rol is weggelegd voor de Maritieme Academie in Harlingen. Zij krijgt de leiding over het project Inland Waterway Transport Sollutions, kortweg IWTS. Hierin doet de provincie Fryslân mee als partner, vanuit haar rol als vaarwegbeheerder. Dit project heeft als doel het vervoer over de weg te vervangen door vervoer over water.

Jaarplan Europa 2017

In het jaarplan Fryslân en Europa 2017 wordt teruggekeken op anderhalf jaar waarin intensief gewerkt is aan het verwerven van Europese projecten. In deze periode is met 2,5 miljoen euro aan Fries geld voor 25 miljoen euro aan Europees geld en investeringen van derden verkregen. Met name in de watertechnologie, de natuurinclusieve landbouw/AGRO, de circulaire economie en natuurlijk LF2018 liggen er grote kansen voor Fryslân in Europa.

Gedeputeerde Klaas Kielstra: “Dankzij onze expertise is vanuit Europa veel interesse in samenwerking. Die samenwerking in Europees verband helpt ons als provincie ook onze doelen te behalen. Met de extra financiële middelen die we binnen halen, maar des te meer door de kennisuitwisseling en intensieve samenwerking met andere Europese lidstaten.”

Drie grote Interreg North Sea projecten

Onlangs werd door de commissie van het Interreg North Sea programma bekend gemaakt dat drie project aanvragen, waarin Fryslân de leiding heeft of partner is, goedgekeurd zijn. In deze projecten wordt samengewerkt met partijen uit Europese lidstaten in de Noordzee regio. Naast het eerder genoemde project IWTS voor de Maritieme Academie Harlingen zijn dit:

Inno-Quarter: een internationaal exportproject waarin start-ups en het MKB de kans krijgen nieuwe producten te testen bij een buitenlands publiek.

Biocas: dit staat voor Circular Biomass Cascade to 100%. Dit project heeft als doel verschillende soorten organisch materiaal in kringloop te brengen en daarmee de waarde te verhogen. Biocas draagt bij aan de Friese ambities voor een circulaire economie.

Toekomst

Ook in de andere Europese programma’s verwacht de provincie binnenkort nieuws over de goedkeuring van Europese samenwerkingsprojecten.