Seniorenconsulenten in gesprek met 65-plussers

De Skûmkoppen met veel krasse knarren.
De Skûmkoppen met veel krasse knarren.
Foto: Roelof
HARLINGEN – In de gemeente Harlingen gaan seniorenconsulenten de aankomende tijd een huisbezoek brengen aan mensen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar.

Seniorenconsulenten in gesprek met mensen van 65 jaar en ouder

We zijn gestart in de wijk Plan Zuid en gaan binnenkort naar Oosterpark. Dit zal te zijner tijd uitgebreid worden naar andere wijken. De gemeente Harlingen wil meedenken en adviseren hoe mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, op een prettige manier en op een fijne en veilige plek. De samenleving is complex en verandert snel, hierdoor door is het soms moeilijk om keuzes te maken of het levert vragen op.

Raad en daad

De seniorenconsulent kan met raad en daad bijstaan door: vragen en problemen op ene rijtje te zetten, informatie en advies te geven over voorzieningen en mogelijkheden, samen naar oplossingen zoeken, zo mogelijk met het eigen netwerk en te ondersteunen en bij het bereiken van de mogelijke oplossingen.

Met behulp van het huisbezoek kunnen mensen die hier belangstelling voor hebben, zich laten informeren over zaken waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen.

Seniorenconsulenten

Door het bijtijds signaleren van vragen en problemen, wordt voorkomen dat ouderen en/of mantelzorgers te vroeg in de zorg of in een sociaal isolement terecht komen. Het ouderenwerk verwacht met het preventief/activerend huisbezoek een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid en het welzijn van de (jonge) ouderen.

Aan de informatie, adviezen en hulp van de seniorenconsulenten zijn geen kosten verbonden. Seniorenconsulenten zijn gemotiveerde en geschoolde vrijwilligers. Ze hebben een pas bij zich waarmee ze zich kunnen identificeren. Zij werken vanuit het ouderenwerk, die hierin samenwerkt met De Skûle en het Gebiedsteam van de gemeente Harlingen.

Voor het project zijn we tevens op zoek naar vrijwillige seniorenconsulenten

Mocht u naar aanleiding van deze informatie belangstelling hebben voor deze functie dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ouderenwerker Johanna Schaap tel:06-10890607 mail: [email protected]. Zij wil u graag meer vertellen over het werk van de seniorenconsulent.