Opsteker voor Nieuw Zuid in Harlingen

Lamsma krijgt De Opsteker voor haar werk in Nieuw Zuid.
Lamsma krijgt De Opsteker voor haar werk in Nieuw Zuid.
Foto: CC’45 Willem Visser

Het initiatief Nieuw Zuid, dat onlangs van start is gegaan in de gebouwen van de voormalige Jan Ligthartschool/RSG Simon Vestdijk in Plan Zuid, kreeg afgelopen dinsdag de ‘Opsteker’ uitgereikt. De prijs werd in ontvangst genomen door Sjoeke Lamsma, initiatiefneemster van de bibliotheek in het oude schoolgebouw: een bos bloemen en een geldbedrag van 400 euro.

De “Opsteker” is een waarderingsprijs van het Centraal Comité 1945 die om de twee jaar wordt uitgereikt als stimulerend schouderklopje, voor mensen of organisaties die zonder daar erg veel ruchtbaarheid aan te geven, op vrijwillige basis iets bijzonders doen voor de bevolking van Harlingen.

Bibliotheek

Voorzitter Hans Burkels van het CC’45 reikte de prijs, een oorkonde en een geldbedrag (400 euro) uit aan Sjoeke Lamsma. Burkels: “Via een artikel in de Harlinger Courant werd duidelijk dat mevr. Sjoeke Lamsma het initiatief had genomen om een bibliotheek op te starten in Plan Zuid. Een bewonderenswaardig initiatief! Daarnaast ging het artikel over een opgestart ontmoetingscentrum in Plan Zuid. Ik wist niet dat hier, in deze wijk, zoveel werd georganiseerd voor de bewoners, en als ik het goed heb gelezen, niet alleen voor de bewoners van plan Zuid, maar er komen ook mensen uit andere wijken hier langs. In het krantenartikel zegt Sjoeke dat je het een hangplek voor senioren uit de buurt zou kunnen noemen”.

Delegatie CC’45

Met dit initiatief, oorspronkelijk dus begonnen door Sjoeke Lamsma, wil het Centraal Comité 1945 al die vrijwilligers, maar uiteraard ook de beroepskrachten die hier bezig zijn, een schouderklopje geven. “We willen in de persoon van Sjoeke Lamsma een ieder eren die hier, in deze wijk, bezig is om voor bewoners van alles, en dat breidt zich steeds verder uit, te organiseren”. Vervolgens kreeg mevrouw Lamsma de oorkonde, het geldbedrag en bloemen uitgereikt. Natuurlijk waren er een aantal vrijwilligers, kwartiermaker Herman Jillings en Peet Veldhuizen aanwezig die samen met een delegatie van het CC’45, genoten van de koffie met gebak na de plezierige gebeurtenis.