Woonlasten in Harlingen behoren tot de laagste van Friesland

De woonlasten in de gemeente Harlingen liggen onder de gemiddelde woonlasten van Friesland. Voor de meerpersoonshuishoudens staat de gemeente Harlingen met € 612 op de 2e plaats van Friesland. Gemiddeld betalen meerpersoonshuishoudens in Fryslân € 698. Onder de woonlasten worden de OZB, rioolrecht en afvalstoffenheffing na aftrek van eventuele heffingskorting gerekend.

We staan er prima voor

“Ons financieel beleid werpt z’n vruchten af”, zegt wethouder Boon. “We kunnen goed sturen op de woonlasten voor onze burgers omdat we financieel in control zijn. Onze taken op het gebied van het onderhoud van de openbare ruimte en schoolgebouwen, en onze taak in het sociaal domein zijn financieel goed afgedekt. Daardoor ontstaat er nu ook ruimte voor nieuwe zaken. Goedkope gemeente zijn en toch voldoende vet op de ‘bonken’, we staan er prima voor, ik ben tevreden”.

Harlingen hoort bij Friese gemeenten met laagste woonlasten

In vergelijking met de woonlasten in de overige Friese gemeenten staat Harlingen op plaats 6 wanneer het gaat om de woonlasten van eenpersoonshuishoudens. Eenpersoonshuishoudens betalen in Harlingen €559 tegenover een Fries gemiddelde van €611. Eenpersoonshuishoudens zijn het goedkoopst uit in Vlieland (€481) en betalen het meest in de gemeente Leeuwarderadeel (€771). Ook voor meerpersoonshuishoudens is de gemeente Leeuwarderadeel het duurst. Daar zijn de woonlasten in totaal €888.

De atlas van de lokale lasten

Sinds 1997 brengt het COELO door middel van de “Atlas van de lokale lasten” de belastingen van gemeenten, provincies en waterschappen in kaart. Hierbij ligt de nadruk op de woonlasten voor huishoudens. Voor alle gemeenten worden OZB, rioolheffing en reinigingsheffingen uitgebreid in kaart gebracht: de heffingssystematiek, tarieven en kwijtschelding. Ook is onderzocht welke gemeenten de hoogste en laagste woonlasten hebben.

Hiernaast bevat de atlas onder meer kaarten over de toeristenbelasting, de hondenbelasting en de kosten van paspoorten, rijbewijzen en uittreksels uit de GBA.