BTW-arrest kan leiden tot hogere prijzen bootkaartjes

Wordt de overtocht naar de Waddeneilanden straks duurder?
Wordt de overtocht naar de Waddeneilanden straks duurder?
Foto: Dorus Breidenbach

HARLINGEN – Recent zijn de waddenveerdiensten door het ministerie van financiën op de hoogte gesteld dat het ministerie, op basis van een arrest van het Europese hof van justitie uit 2013, heeft besloten om het btw-regime voor ‘niet uitgaande zeeschepen’ per 1 januari 2018 op te heffen. Dit betekent dat er in de toekomst BTW geheven zal worden. Dit geldt zowel voor de bootkaartjes als voor het bouwen van nieuwe schepen voor Rederij Doeksen. Als de maatregel doorgaat al dit ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor de prijs van de overtocht.

Paul Melles, directeur van Rederij Doeksen: “Dit komt ons koud op ons dak vallen. Wij waren niet op de hoogte van dit arrest. De veerdiensten in Nederland zijn sinds mensenheugenis vrijgesteld van btw en voor de schepen die zij exploiteren is een even oud btw-regime van kracht voor ‘niet uitgaande zeeschepen.’ Het plotselinge besluit van de overheid leidt tot een onvoorziene, jaarlijkse substantiële kostenstijging voor de waddenveerdiensten.”

10 miljoen duurder

Rederij Doeksen is zeer onaangenaam verrast, ook met het oog op de investering in de nieuwe schepen die het bedrijf in aanbouw heeft. Melles: “Die worden met deze maatregel in één klap ca. €10 miljoen duurder. In het kader van behoorlijk bestuur mag je toch verwachten dat dergelijke reeds aangegane verplichtingen vrijgesteld blijven van deze maatregel.”

Stappen

Rederij Doeksen treedt nu eerst in overleg met haar collega-waddenveren om zich te beraden op de te nemen stappen.