Harlingen pakt uit tijdens Open Monumentendag

Het oud Wijnpakhuis in oude glorie. Nu komen er appartementen!
Foto: Roelof Bottema

HARLINGEN – Voor de Open Monumentendag van zaterdag 9 september is weer een gevarieerd programma samengesteld. Van 11.00 tot 16.00 uur is er van alles te zien en te beleven. Bij de Nieuwe Willemshaven kan een bezoek worden gebracht aan de Willem Barentszwerf en aan het gerestaureerde Entrepotgebouw. Allerlei panden in de binnenstad zetten de deuren open, zoals het Heerenlogement, pakhuis de Hamer, het Hannemahuis, het stadhuis en de Swarte Aernt.

Steegnamen en hun herkomst

Een wandeling door de stad is ook een mooie gelegenheid eens de nieuwe steegnaamborden te bekijken. Op initiatief van de gemeente zijn in 15 stegen nieuwe naamborden geplaatst, waarop iets over de herkomst van de steegnaam is vermeld. Bovendien zijn er bordjes aangebracht met een QR-code en een NFC-tag, waarmee bezoekers alle informatie op hun mobiele telefoon tevoorschijn kunnen toveren.

Wijnpakhuis

Wie wil kan met een old timer op pad, of met een stadsgids. Het oude wijnpakhuis aan de Noorderhaven 106 wordt momenteel verbouwd tot appartementen. Binnen zijn bouwtekeningen en een maquette te zien, en worden korte presentaties over de geschiedenis van het pakhuis gegeven (zij-entree via de Roepersteeg).

Officiële heropening Oosterbrug

Bij de Oosterbrug wordt tekst en uitleg gegeven over de restauratie van de drie bruggen. De officiële heropening van de Oosterbrug, om 11.00 uur, vormt meteen het officiële startschot voor de Open Monumentendag.

Programma bij VVV

Het hele programma, met alle adressen, tijden en startplaatsen, is vanaf woensdag al af te halen bij het VVV-kantoor op de Grote Bredeplaats.