Historisch lichtschip zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers voor historisch lichtschip gezocht
Foto: archief

HARLINGEN -Het rode lichtschip is niet meer uit de haven van Harlingen weg te denken. Het schip wordt door vrijwilligers van de stichting ´Vrienden van het Lichtschip´ drijvend gehouden, gerestaureerd en onderhouden. Deze groep vrijwilligers is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Interesse? Stuur een mailtje naar: [email protected]

Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw was het in 1949 gebouwde schip in gebruik als drijvend baken voor de zeevaart in de monding van de Theems. Engelse lichtschepen krijgen nooit een naam, maar een nummer. Het schip in Harlingen, inmiddels omgedoopt tot Jenni Baynton, werd gedoopt als lightship number 8. In haar geschiedenis als lichtschip heeft ze verschillende stationsnamen op de zijkant gehad zoals “Kentisch Knock”, “Sunk”, en “Tongue”

Discoboot

Toen het schip in 1990 buiten dienst werd gesteld was het een van de weinige overgebleven schepen die niet geautomatiseerd was. Met andere woorden er zat nog steeds bemanning op en ze is tot het laatst toe ingezet. Het schip werd vervolgens gekocht door een zakenman uit Rotterdam die het liet ombouwen tot een drijvende discotheek. In de jaren 90 werd “muziekboot Barocca” een begrip in de Wijnhaven in Rotterdam. Na de brand in Volendam tijdens oud & nieuw 2000/2001 werden de eisen voor dancings enorm aangescherpt. Het schip kon niet aan deze eisen voldoen. In juni 2015 verscheen het schip – na een periode van restauratie – voor het eerst in Harlingen.

Zeewaardig

De laatste jaren is, naast natuurlijk de nooit aflatende noodzaak tot onderhoud, veel geïnvesteerd in het bevorderen van de zeewaardigheid van het schip. De doelen voor de nabije toekomst zien ook op verbeteringen op dat gebied. Naast de werfbeurt die hoog op het wensenlijstje staat is het terugbouwen van een aantal belangrijke waterdichte schotten, het verplaatsen van een kraan en het bouwen van een sloepstoel.

Vrijwilligers gezocht

Om die doelen te kunnen verwezenlijken is de stichting op zoek naar vrijwilligers die het team willen aanvullen. Zo is er behoefte aan mensen die helpen met timmeren, verven, lassen, bekabeling aanleggen, maar ook aan mensen die op afgesproken tijden een kijkje aan boord nemen om de trossen te controleren. Ook op het gebied van het bestuur van de stichting en bijvoorbeeld fondsenwerving zijn nieuwe krachten welkom.

Aanmelden

Als je interesse hebt stuur dan een mailtje naar [email protected] Je wordt dan uitgenodigd om een keer te komen kennismaken en dan leiden we je uitgebreid rond op een van de mooiste schepen van Harlingen.