Rode Kruis vrijwilligers hijsen vlag op pleintje voor Stadhuis

Jarige Rode Kruis op zoek naar vrijwilligers...
Jarige Rode Kruis op zoek naar vrijwilligers...
Foto: Joachim de Ruijter

Exact 150 jaar geleden is het Rode Kruis Nederland opgericht. Vandaag hebben de oudste en de jongste vrijwilliger van het Rode Kruis Harlingen de vlag van het Rode Kruis gehesen voor het pleintje op het Stadhuis. Burgemeester Sluiter en wethouder Kuiken waren hierbij aanwezig. Overigens luidt het Rode Kruis de noodklok. De organisatie komt zo´n 1000 ´vrijwillige´ EHBO-ers tekort om ook in de toekomst goede zorg bij evenementen te garanderen.

Onschatbare waarde

Burgemeester Sluiter ontving vrijwilligers van het Rode Kruis Harlingen in de raadszaal waar Sluiter aangaf dat Harlingen niet zonder het Rode Kruis kan. “Tijdens evenementen kunnen we altijd een beroep op de vrijwilligers doen en dat is van onschatbare waarde. Maar ook in tijden van crisis weten we dat het Rode Kruis Harlingen voor ons klaar zal staan, bedankt daarvoor”.  Birgitte Janssen sprak vervolgens over het belang van het Rode Kruis in Harlingen en ver daarbuiten.

Tot slot was het aan de jongste en oudste vrijwilliger om de vlag te hijsen. Melanie Nap van 19 jaar is al drie jaar bij het Rode Kruis. Mevrouw Minna Sijtsma is de oudste vrijwilliger. Zij zet zich in bij de Rode Kruis Telefooncirkel Harlingen en bij de Inloop Hubertus.

Oprichting van het Rode Kruis Nederland

Koning Willem III tekende op 19 juli 1867 het Koninklijk Besluit tot oprichting van ‘Eene Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog, hetzij Nederland er al dan niet in betrokken is’: het huidige Rode Kruis. Inmiddels is het Rode Kruis een wereldwijde organisatie met meer dan zeventien miljoen vrijwillige hulpverleners, onder wie bijna dertigduizend in Nederland.

Sinds 1939

In Harlingen is er al sinds 1939 een Rode Kruis afdeling. Zij zetten zich lokaal in door ehbo’ers te leveren bij bijvoorbeeld evenementen, maar ook door zelfredzaamheid te versterken bij ouderen. Ook geeft het Rode Kruis Harlingen ehbo cursussen en zijn de leden inzetbaar om hulp te verlenen bij noodsituaties in Harlingen of daarbuiten.

Meer informatie over het Rode Kruis: www.rodekruis.nl.