Behoefte aan dagbestedingsactiviteiten in Harlingen

Nieuw Zuid (Plan C) heeft behoefte aan dagbestedingsactiviteiten.
Nieuw Zuid (Plan C) heeft behoefte aan dagbestedingsactiviteiten.
Foto: Gemeente Harlingen

Harlingen – Er is grote in Harlingen voor een ruimte voor vormen van dagbesteding en activiteiten gericht op de sociale samenhang in Plan Zuid. Maar er is ook behoefte aan activiteiten gericht op ontplooiing en activering van mensen ter verbetering van hun positie op de arbeidsmarkt. Als het aan de PvdA-fractie in de Gemeenteraad ligt, speelt het Gebouw C in Plan Zuid hierin een grote rol. De gemeenteraad heeft op 21 juni het laatste woord en zal beslissen of de plannen van PvdA -wethouder Hein Kuiken groen licht krijgen. Kuiken vraagt goedkeuring van de Raad op de beoogde ontwikkeling van het gebouw in Nieuw-Zuid en het daarbij behorende kostenplaatje. Ook wordt er geld gevraagd voor een opknapbeurt van het pand.

Vorig jaar heeft de RSG Simon Vestdijk haar dependance aan de Julianastraat in Harlingen overgedragen aan de gemeente, de RSG wenst het niet langer voor onderwijsdoeleinden te gebruiken.  Alle schoolgebouwen voor basis- en voortgezet onderwijs die in eigendom van de gemeente, en scholen kunnen het gebruiken zolang die behoefte er is.

Jan Ligthartschool

Het gebouw aan de Julianastraat is eind jaren 50 gebouwd, en is bij veel Harlingers nog bekend als de voormalige Jan Ligthartschool. Het college van B&W heeft ervoor gekozen om het gebouw een nieuwe bestemming te geven: het krijgt een wijkfunctie en daarnaast probeert de gemeente er sociale functies in te herbergen. Het gebouw zou in de plannen van het college een impuls moeten geven aan de wijk Plan Zuid. Naast de ophanden zijnde vernieuwing van de wijk, wil de gemeente ruimte geven aan wijkinitiatieven gericht op het vergroten van de leefbaarheid en de sociale samenhang in de wijk. Langzaam maar zeker wil het college er ook activiteiten laten plaats vinden die gericht zijn op ontplooiing en activering  van mensen. Vormen van dagbesteding maar ook activiteiten die mensen kunnen helpen bij het (opnieuw) verkrijgen van een positie op de arbeidsmarkt.

Noodzaak voor meer voorzieningen in Harlingen

Uit onderzoek van het college blijkt dat er een grote groep mensen in Harlingen baat zou kunnen hebben bij een dergelijke voorziening: tussen de 300 en 450 mensen. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat gebouw C, alhoewel een ouder pand, geschikt is om zo’n voorziening in te huisvesten.

PvdA enthousiast

De afgelopen maanden is er al voorzichtig geëxperimenteerd in het gebouw en niet zonder succes. Vele activiteiten zijn van onderop vorm gegeven en steeds meer mensen weten de weg naar Nieuw Zuid te vinden: als deelnemer of als organisator van inmiddels een scala initiatieven.

De PvdA-fractie is enthousiast over de plannen en is van mening dat de sociale infrastructuur versterkt moet worden in Harlingen. Fractievoorzitter Edwin Helfrich: “Er is veel werkloosheid is in Harlingen, en teveel mensen doet niet volwaardig mee in onze samenleving. Als gemeenschap vinden we dat een ieder de kans moet krijgen zich maximaal te ontwikkelen, en Nieuw-Zuid kan daar een goede rol in gaan spelen. Harlingen heeft weinig dagbestedingsvoorzieningen, en het wordt hoog tijd dat we proberen deze grote groep mensen een geschikte voorziening te bieden in onze eigen gemeente”,  aldus de fractievoorzitter.