Harlingen werkt mee aan ontwikkeling werkwijze “Blij-f Wonen”

Niet alleen ruimte voor nieuw beleid, maar ook voor 'oud beleid'?
Niet alleen ruimte voor nieuw beleid, maar ook voor 'oud beleid'?
Foto: Roelof

HARLINGEN – De gemeente Harlingen doet mee aan de ontwikkeling van de nieuwe werkwijze “Blij-f Wonen”. Met deze werkwijze willen gemeente en Mienskipssoarch huiseigenaren zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel in hun eigen huis laten wonen.

In gesprek met inwoners over wonen

Centraal in de aanpak staan de gesprekken van woonadviseur Willeke Philips . Willeke gaat met inwoners met een eigen woning in gesprek om te kijken welke wensen zij hebben en hoe dat in hun persoonlijke situatie te realiseren is. De ene inwoner is geholpen bij een fysieke aanpassing in de badkamer, terwijl de andere inwoner meer behoefte heeft aan hulp bij het doen van boodschappen of het werken met de I-pad voor het onderhouden van sociale contacten. De input die de inwoners leveren vormen de basis voor de te ontwikkelen werkwijze.

Inwoners worden binnenkort zelf benaderd voor het inplannen van een afspraak met Willeke. Hiervoor worden onder andere de resultaten van het woonwensenonderzoek ingezet. Daarnaast worden inwoners benaderd via het preventief activerend huisbezoek dat de ouderenadviseur van het Gebiedsteam Harlingen aflegt.

 

“Op een verantwoorde en prettige manier wonen”

Wethouder Kuiken is blij dat Harlingen deelneemt aan de ontwikkeling van “Blij-f Wonen”. Kuiken: “Uit het onderzoek dat we hebben gedaan naar de woonwensen van 55plussers blijkt dat zij het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en dan het liefst in het huis waar ze nu ook wonen. De gemeente wil er toe bijdragen dat onze oudere inwoners op een verantwoorde en prettige manier kunnen blijven wonen waar ze nu ook wonen”.

De gemeente zoekt daarnaast tijdens de pilot de samenwerking met lokale welzijnsorganisaties, het Gebiedsteam, vrijwilligers en bedrijven. “Samen gaan we goede oplossingen bedenken waarmee oudere inwoners geholpen zijn en langer thuis kunnen blijven wonen”.

Over de nieuwe werkwijze “Blij-f Wonen”

Door de toenemende vergrijzing in Harlingen stijgt de behoefte naar passende woningen voor ouderen. Naast het bouwen van nieuwe woningen, wordt ook gezocht naar manieren om bestaande woonsituaties aan te laten sluiten op de behoefte van de bewoner. Met de werkwijze “Blij-f Wonen” worden huiseigenaren hierbij ondersteund.

Het ontwikkelingen van deze werkwijze wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân. Naast de gemeente Harlingen doen in Fryslân ook de gemeente Dongeradeel en Weststellingwerf mee.

De drie deelnemende gemeenten werken hierbij samen met de stichting Mienskipssoarch (MISO). MISO is gespecialiseerd in het verhelderen van vragen van bewoners en het vinden van creatieve en innovatieve ziens-, en handelswijzen om deze individuele vragen te beantwoorden. Hier betrekt zij Generatiehuis bij die veel kennis heeft van praktische instrumenten voor ouderen op het gebied van wonen en technologie en het daarbij samenwerken met lokale ondernemers.