71ste Harlingen Terschelling Race van start!

HT-race van start onder mooie omstandigheden
HT-race van start onder mooie omstandigheden
Foto: Dorus Breidenbach

HARLINGEN – Onder perfecte weersomstandigheden zijn maandagmorgen om 9.30 uur de deelnemers aan de HT zeilrace begonnen vanuit het Kimstergat voor de kust bij Harlingen.

Al jaren wordt de HT Race gezeild door verschillende klassen schepen. Van grote aken tot kleine wedstrijdjachten en klassieke rond- en platbodemjachten. De uiteenlopende klassen zorgen voor een gemengd publiek. Van jong tot oud, van mannen tot vrouwen, iedereen kan mee doen.

Begrip in zeilwereld

De HT Race is een begrip in de Nederlandse zeilwereld en kenmerkt zich door het feit dat in deze race zowel de ervaren wedstrijdzeiler aan de start verschijnt, als de toerzeiler die het leuk vindt om een keer een wedstrijd te zeilen of onder begeleiding de oversteek waagt naar Terschelling. In 1946 toen de eerste zeilrace gevaren werd, waren de boten veel kleiner en was de oversteek naar een Waddeneiland minder gewoon dan vandaag de dag.

 Veiligheid voorop

Vanaf het eerste moment werd de HT Race voor de veiligheid van de vaak onervaren waddenzeilers begeleid door volgboten. Deze traditie is tot op de dag van vandaag doorgezet. Op deze wijze levert de Harlinger Watersportvereniging al 71 jaar een bijdrage aan de ontwikkeling van de watersport op het wad door het (wedstrijd)zeilen voor een grote groep zeilers toegankelijk te maken.