Samenwerking woningbouwcorporaties Friesland nog onzeker

Nieuw Zuid (Plan C) heeft behoefte aan dagbestedingsactiviteiten.
Nieuw Zuid (Plan C) heeft behoefte aan dagbestedingsactiviteiten.
Foto: Gemeente Harlingen

Huurders kunnen binnenkort met één inschrijving bij vier corporaties hun belangstelling voor een woning kenbaar maken. Dit stond te lezen in de Leeuwarder Courant van vanochtend. Inmiddels is duidelijk dat er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt en dat de streefdatum van eind-mei op de tocht staat. Volgens Laurens Posthumus, bestuurslid van de Harlinger Huurdervereniging (HvH), blijkt na navraag dat er nog geen unaniem akkoord is.

Volgens het bericht van de Leeuwarder Courant is het de stichting ‘Huren in Friesland’ die dit mogelijk gaat maken. De betrokken corporaties zijn: WoonFriesland (Grou), Elkien (Heerenveen), Accolade (Heerenveen) en de Bouwvereniging (Harlingen). De corporaties bezitten samen circa 60.000 woningen, verspreid over grote delen van de provincie. WoonFriesland en Elkien zijn met ieder 20.000 huizen de grootste. Accolade (17.000) is iets kleiner. De Bouwvereniging is met 2500 woningen een kleine speler.

Positieve ontwikkeling

Burgemeester en wethouders van Leeuwarden spreken van een positieve ontwikkeling. Ook voor de Huurdervereniging Harlingen is het een positieve ontwikkeling. “Eén woonbemiddelingssysteem maakt het voor huurder en potentiële huurder gemakkelijker om een geschikte huurhuis te vinden. Nu moet je bij de afzonderlijke woningcorporaties gaan kijken voor een geschikte woning”, aldus T. van Zanten, voorzitter van de HvH.

Hoewel de reacties op de samenwerking positief zijn, is de kogel nog steeds niet door de kerk: Laurens Posthumus: “Er is nog geen unaniem akkoord van alle betrokken organisaties. Volgende week is er een overleg tussen de drie grote corporaties, maar ook de Bouwvereniging van Harlingen weet men nog niet het fijne hiervan. Het rommelt allemaal nog. Feit is wel dat de nieuwe streefdatum van eind mei niet gehaald wordt.”

Verwacht wordt dat volgende week meer bekend wordt. Wordt vervolgd!