Marjoke Staal, kunstenares van dimensies

Marjoke Staal
Foto: Harlingenboeit

HARLINGEN – Sita Geerling kiest het kunstwerk “Langs de Weg II” van Marjoke Staal als Kunstwerk van de Maand mei 2017. Het is een tweedimensionaal werk van lijm en pigment. Haar werk wordt geëxposeerd in binnen- en buitenland. Als docent is ze betrokken bij kunstopleidingen en onder meer actief in het begeleiden van individuele kunstenaars en groepen.

 

De toelichting van Sita op haar keuze:  “Ik zie een verstild landschappelijk werk in zachte tonale grijstinten. Ik kijk wat langer, zie een weg, een route. Is het houtskool, een tekening, of is het een schilderij, een vergrijsde/tonale aquarel? Raadselachtig: de lichtval in een smalle strook achter de boompartij en de zacht gekante lichtval midden voor de bomen en daaronder het oplichten op en van de weg. Heeft het net geregend? De aquarelachtige vlakken op de voorgrond suggereren zo, en ik ruik het net nog natte wegdek. De wolkennevel hangt nog in de verte en het is voor een moment rustig op de weg. Zelden is het zo rustig op en rond de weg. Tot mijn verrassing staat bij materiaalgebruik te lezen dat er slechts pigment en lijm gebruikt is: met deze basale en minimale middelen weet de maker een aansprekende sfeer en verstilde beweging te treffen en dat bevalt me.”

Installaties

“Marjoke Staal laat via Google zien dat ze vaak met aquarel werkt. Ik verwacht dan meer landschappelijk werk te vinden maar zie ander, kleiner of groter werk (installaties) en veelal (nog) abstracter werk van haar. Werk met een vorm van verstilling en ingetogen beweging, een verzadigd ingetogen of expressief kleurgebruik en een zachte (of uitgesproken) lichtval zoals in en rond de nevel van het gekozen werk. Ik zou zeggen: Kom kijken en geniet mee van deze veelzijdig werkende aquarellist!”

Kunstenaar/docent

Marjoke Staal is een veelzijdig kunstenaar en docent en actief op maatschappelijk gebied in kunstorganisaties en projecten. Ze kreeg haar opleiding op de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Als kunstenaar maakt Marjoke behalve tweedimensionaal werk zoals aquarellen ook driedimensionale objecten, installaties en videokunst. Voorts houdt ze zich bezig met textiele technieken.

Geïnteresseerd

Geïnteresseerd in het werk van Marjoke Staal? Haar werk en dat van de ruim dertig andere deelnemende kunstenaars is te bewonderen en te lenen bij Kunstuitleen HA-15 Harlingen. U kunt hiervoor terecht op de 1e verdieping van de bibliotheek in Harlingen, waar wij u op zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur persoonlijk kunnen adviseren.