Harlingen komt met uitvoeringsrichtlijnen voor monumenten

Het oud Wijnpakhuis in oude glorie. Nu komen er appartementen!
Het oud Wijnpakhuis in oude glorie. Nu komen er appartementen!
Foto: Roelof Bottema

Harlingen is een stad van monumenten. Er zijn maar weinig steden waar zoveel waarde wordt gehecht aan het herstel van oude woningen en bedrijfsgebouwen. Om in een historisch monument te bewonen is een voorrecht, maar schept ook verplichtingen. Gaat u uw monument verbouwen of restaureren? Wilt u graag weten of u daar een vergunning voor nodig hebt en waar u rekening mee moet houden? De gemeente Harlingen heeft sinds kort uitvoeringsrichtlijnen voor haar monumenten vastgelegd.

 

Dit voorkomt onduidelijkheid rond de regelgeving en geeft u praktische richtlijnen over welke restauratie-, onderhoudstechnieken over het algemeen het beste bij een monument passen. De Uitvoeringsrichtlijnen Monumentenzorg Harlingen vindt u op www.harlingen.nl/monumenten. De monumentenmedewerkers van de gemeente helpen u graag op weg. U kunt ze telefonisch bereiken via 14 0517 of bezoek ons op de Voorstraat 35 tijdens openingstijden.

 

Monument, omgevingsvergunning

U wilt uw monument verbouwen, onderhouden of restaureren? Meestal heeft u dan te maken met de omgevingsvergunning die geregeld is binnen de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

 

Uitgangspunt: bij wijziging aan een monument is vergunning nodig

Over het algemeen geldt dat u voor iedere wijziging aan uw beschermde monument een omgevingsvergunning nodig hebt. Voor sloopwerk, het verplaatsen of verbouwen van uw monument zult u daar ongetwijfeld bij stilstaan. Maar ook voor bijvoorbeeld het schilderen van de gevel in een andere kleur of het vervangen van historisch glas in een raam hebt u een vergunning nodig.

 

Twijfel of u een vergunning nodig heeft

De bescherming van een monument gaat verder dan alleen de gevel. De bescherming, en dus ook de vergunningplicht, geldt voor het geheel. Ook voor het wijzigen van beschermde tuinen en parken, standbeelden of bijvoorbeeld een bijgebouw of hekwerk hebt u een vergunning nodig. Twijfelt u of u een vergunning nodig hebt? Neem dan contact met ons op of download de Uitvoeringsrichtlijnen Monumentenzorg Harlingen. Hierin kunt u ook lezen over vergunningplicht en vergunningvrij maar ook over hoe onderhoud gepleegd dient te worden.

 

Wilt iets binnenshuis veranderen?

U bent van plan uw interieur te veranderen? Voor aanpassingen aan interieuronderdelen met monumentale waarde, zoals stucplafonds of historische wandbekleding, is een vergunning nodig.

 

Wat is mogelijk zonder vergunning?

Kleine en reguliere onderhoudswerkzaamheden waarbij de materiaalsoort, kleur, vorm, detaillering en profilering niet anders worden, kunt u zonder vergunning uitvoeren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor wijzigingen aan onderdelen zonder monumentale waarde waarvoor geen hak- en breekwerk in het casco nodig is.

 

Voorbeelden van werkzaamheden waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is:

– Opschuren en schilderen in dezelfde kleur.

– Vervangen kapotte ruiten of dakpannen door hetzelfde type glas of dakpan.

– Opstoppen van rieten daken.

– Plaatselijk herstellen van kozijnen, ramen, deuren en pleisterwerk.

 

Informatie?

www.harlingen.nl/monumenten