Rederij Doeksen vernoemt nieuwe veerboten naar ontdekkingsreizigers

Straks nieuwe boten, een nieuw gezicht...
Straks nieuwe boten, een nieuw gezicht...
Foto: Rederij Doeksen

 

HARLINGEN – De twee nieuwe veerboten die tussen Harlingen-Vlieland en Harlingen-Terschelling gaan varen hebben een naam gekregen. Rederij Doeksen vernoemt haar nieuwe twee veerboten naar de ontdekkingsreizigers Willem Barentsz en Willem de Vlamingh. De namen zijn uit de uitkomst van de namenwedstrijd die de rederij uitschreef. In totaal kwamen 2031 inzendingen met namen binnen. Daarbij kwam de naam Willem Barentsz 27 keer voor.

 

Volgens rederij Doeksen wordt de namen zowel de band met Terschelling en Vlieland onderstreept als het pionierskarakter van de schepen. “Door het gebruik van het innovatieve LNG en de inzet van veel milieusparende toepassingen op de schepen, wordt op een verantwoordelijke manier omgegaan met het kwetsbare waddengebied’’, laat Doeksen weten.

Nova Zembla

Als er een lijstje met populaire jongensnamen uit de Gouden Eeuw zou bestaan dan zou Willem bij de jongensnamen hoog scoren. Ongetwijfeld geïnspireerd door Willem van Oranje. De Idolswinnaar van zijn tijd. Willem Barentsz is uiteraard de bekendste van de twee ‘ontdekkingsreizigers’. Zijn verhaal is wereldberoemd door zijn barre overwintering op Nova Zembla. Verder is hij bekend geworden door zijn ontdekking van Bereneiland en Spitbergen. Zijn geboorteplaats: Formerum op Terschelling.

Terra Australis

De tweede Willem is een stuk minder bekend. Toch heeft Willem de Vlamingh bijna alle wereldzeeën heeft bevaren. Hij was betrokken bij de walvisvaart in de Noordelijke IJszee, op Groenland, Spitsbergen, Nova Zembla, en Straat Davis. In 1696 werd De Vlaming commandeur over drie schepen waarmee hij, in opdracht van de VOC-bewindhebbers Joan Geelvinck en Witsen, de westkust van Australië verder in kaart bracht. Hij kreeg de opdracht een inwoner van het geheimzinnige Terra Australis te vangen te zoeken naar het vermiste VOC schip De Ridderschap. In 1698 komt De Vlamingh te overlijden.

De Vlamingh wordt op Vlieland geëerd met een standbeeld.