Harlinger school getraind in herkennen huiselijk geweld

PvdA-wethouder Kuiken rijkt bloemetjes uit.
PvdA-wethouder Kuiken rijkt bloemetjes uit.
Foto: Joachim de Ruijter

Wethouder Hein Kuiken van de PvdA heeft vandaag Stana de Wit van IKC ’t Wad verrast met een bloemetje. De school is de eerste school in de gemeente die succesvol de training in het herkennen van signalen van huiselijk geweld heeft gevolgd. Door deze training zijn de leerkrachten getraind in het toepassen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Meldcode van groot belang

PvdA-wethouder Kuiken: “De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling geeft verschillende sectoren handvatten om goed te reageren bij signalen van soorten geweld. We hechten er veel belang bij dat professionals van bijvoorbeeld scholen goed om kunnen gaan met deze meldcode. Daarom zijn we begonnen met deze training.”

Eigen meldcode

Iedere organisatie ontwikkelt haar eigen meldcode. Op deze manier is de meldcode volledig afgestemd op de lokale situatie. In de meldcode moeten in ieder geval de volgende 5 stappen staan:

  1. Het in kaart brengen van signalen
  2. Overleggen met een college en eventueel raadplegen van andere deskundigen
  3. Gesprek met de betrokkene(n)
  4. Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling
  5. Beslissen over het zelf hulp organiseren of melden.

IKC ’t Wad is de eerste school in de gemeente Harlingen die de training succesvol heeft afgerond. De overige scholen in de gemeente volgen zeer waarschijnlijk nog dit jaar.

Over de meldcode

De meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals goed te reageren bij signalen van dit soort geweld. Bijvoorbeeld huisartsen, leerkrachten en medewerkers van jeugdhulpinstellingen. Sinds 1 juli 2013 zijn professionals verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring.

Foto: Joachim de Ruijter