Stukje geschiedenis van Harlingen geveild

Schitterend boek over de walvisvaart gedrukt in Harlingen.
Foto: Bubb

Vrijdag 19 mei worden de 11 fonteinen in het kader van Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018 in de Martinikerk in Franeker gepresenteerd. Het had een verrassing kunnen zijn, maar wij ouwe Seunen weten het al: Wij krijgen Peter de Potvis. Dit herinnert aan de tijd dat Harlingen een belangrijke rol in de walvisvaart speelde. Zelf ben ik wel gecharmeerd van deze uit de kluiten gewassen goudvis.

Als boekenliefhebber ben ik altijd op zoek naar bijzondere boeken, die ook aan mijn verzameling kan toevoegen, of via mijn antiquariaat ´Kunst en Fotografie´ doorverkoop. Het is dan ook een waar genoegen om de catalogus van het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper te ontvangen. Bijna 1000 pagina’s met boeken, prenten, manuscripten etc. Het is bijna geen doen om er doorheen te bladeren. Gelukkig hebben ze ook een website: www.bubbkuyper.nl. Heel handig om aan de hand van wat steekwoorden te zoeken. Traditiegetrouw typ ik ook ´Harlingen´ in. Deze keer met een wel heel opvallend resultaat:

Lot 66/3618

[Whaling]. De Walvischvangst met veele byzonderheden daartoe betrekkelyk. Amst./ Harlingen, P. Conradi/ V. van der Plaats, 1784-1786, 4 parts in 1 vol., VII,(1),96; IV,116; (4),116; (4),116p., 6 fold. engr. maps, 5 fold. and 10 full-p. plates by/ after D. DE JONG, H. KOBELL and M. SALLIETH, later antique style treecalf w. gilt backstrip and red mor. letterpiece, 4to.

– Final part 15 leaves w. (partly vague) oval light brown stain in text (4×5 cm.); all leaves strengthened at inner margin w. light brown paper tape. Otherwise a fine copy w. all maps and plates in fine condition.

Geheimtaal

Het lijkt wel abracadabra, maar als je even oefent, kun je je deze geheimtaal ook eigen maken. Kort samengevat staat er: een boek over de walvisvaart met een aantal kaarten en prenten. Gedrukt in Harlingen in de periode 1784-1786.

Het kan geen toeval zijn. Een boek over de walvisvaart uit Harlingen. Net nu we een potvis krijgen. Zo´n boek is met de geschiedenis van Harlingen verbonden, net als de walvisvaart zelf. En straks ook Peter de Potvis. Zo´n boek hoort in het Hannemahuis thuis. Richtprijs: 1000 tot 1500 euro. Daar komt nog 25 procent opgeld bij. Maar dan heb je ook wat…

Het boek wordt geveild op woensdag 31 mei a.s. vanaf 19.00 uur.

Seuntje